Maak kennis met: bedrijfskundige Pim de Bruijn

01/11/2018

Pim de Bruijn is al vanaf dag één werkzaam bij ProCorporate. Met een corporate achtergrond richt hij zich als bedrijfskundige op startende innovatieve ondernemers. Dit doet hij in de rol van interim manager, commissaris en als lid van de raad van advies.

Hoe ben je in dit vakgebied terecht gekomen?
‘’Al in 1994 ging ik aan de slag als bedrijfskundige. Daarvoor heb ik voor kleine en grote organisaties in diverse stadia van hun ontwikkeling en op diverse terreinen en aandachtsgebieden geholpen. Dit was in eerste instantie als medewerker en later als eindverantwoordelijke.

Tot 1994 ben ik vooral in dienst geweest bij bedrijven. De praktische en theoretische kennis met betrekking tot bedrijfskundige, heb ik vooral opgedaan door mijn ervaring in het werkveld, maar ook door zelfstudie, boeken lezen. Ik ben dus geen Universitair geschoolde bedrijfskundige.’’

Waar kwam de interesse voor dit vakgebied vandaan?
‘’ Als bedrijfskundige doe je eigenlijk van alles een beetje. Je moet continu beslissingen nemen over bedrijfsprocessen, dus je moet weten waar je over praat, je moet de content kennen. Zowel de techniek die toegepast wordt als het hebben van die toepassingen op het bedrijf. Je moet je continu verdiepen in zowel het bedrijf als de producten en de markt. En mede hierdoor ervaar ik het werkveld van een bedrijfskundige als heel divers. Het is een heel breed werkveld.

Je kijkt continu naar de werkprocessen en probeert daar waar het niet goed gaat of daar waar verbeteringen gewenst zijn, hulp te bieden. Je zorgt dat de nieuwe situatie een economisch voordeel gaat opleveren. En juist dat, het helpen van bedrijven, spreekt mij aan, zeker bij zware en serieuze onderwerpen.’’

Wat was voor jou tot nu toe het grootste succes als bedrijfskundige?
‘’Een mooie herinnering heb ik aan mijn werkzaamheden voor een energiebedrijf. Dit bedrijf was voortgekomen uit een nutsbedrijf en ik werd als interim directeur ingezet om bepaalde wijzigingen op gang te krijgen. Zo hielp ik bedrijfsprocessen scheiden, waardoor er uiteindelijk een nieuw, mooi gezond bedrijf geboren werd dat nu beter bekend staat als EON.

Doordat we al tijdens de beginfase van het bedrijf, toen nog NRE, de juiste beslissingen hebben gemaakt, is zo de fundering gelegd, waardoor het Nederlandse bedrijf EON heeft kunnen ontstaan.’’

En zijn er ook valkuilen geweest?
‘’Een valkuil voor een bedrijfskundige is dat je continu kernonderwerpen moet vasthouden. Je komt met zoveel onderwerpen in aanraking dat het echt belangrijk is om met de kern bezig te blijven. En je vooral niet laten verleiden om in de breedte mee te gaan. Een goede bedrijfskundige blijft zich focussen op de hoofdzaak, wat de hoofdzaak ook is.

Een voorbeeld; je houdt je niet bezig met de aanschaf van auto’s, maar je kijkt wel of de auto’s die worden aangeschaft, passen bij de functies die je hebt. En dat de auto’s passen bij de uitstraling van je bedrijf en dat het financieel haalbaar is.

Wat is een wijze les die je met (toekomstige) bedrijfskundigen kunt delen?
‘’Onthoud dat het ergens weleens een keer goed fout kan gaan. Soms lukt het gewoon niet en juist omdat je als een bedrijfskundige zo dicht bij het bedrijf staat, hebben de fouten veel impact. Van die fouten leer je echter het meeste. Foutloos werken kan niemand, maar je moet leren om foutarm te werken.

Weet dus goed waar je grenzen liggen en blijf je strak aan de afspraken houden. Je moet je strepen goed verdedigen: dit is de positie die ik binnen het bedrijf heb en daar sta ik voor. Dit zijn mijn werkzaamheden, tot daar en niet verder.’’

Meer weten over de toegevoegde waarde van een bedrijfskundige? Het inschakelen van een bedrijfskundige en de exacte werkzaamheden? Lees dan hier onze uitgebreide blog over bedrijfskundigen.

Pim de Bruijn
Pim de Bruijn

""

Neem zelf contact op

06 14 77 72 71

laat je terugbellen door

Pim de Bruijn

Maak kennis met: bedrijfskundige Pim de Bruijn

Door Pim de Bruijn op

Pim de Bruijn is al vanaf dag één werkzaam bij ProCorporate. Met een corporate achtergrond richt hij zich als bedrijfskundige op startende innovatieve ondernemers. Dit doet hij in de rol van interim manage...

Lees verder