4 tips om je project op schema te houden

28/05/2018

Hoe houd ik mijn project op schema? Een vraag waar veel projectleiders mee worstelen. En dat is niet zo vreemd, de gevolgen van een vertraagd project kunnen desastreus zijn. Wij geven daarom tips om je project effectief op schema te houden.

Iedereen heeft het weleens meegemaakt, een projecttaak die iets uitloopt. Een op het oog onschuldige vertraging, waar vaak grotere problemen door ontstaan. Door de vertraging van één taak kunnen andere projectonderdelen vastlopen, waardoor de snelheid uit het werkproces verdwijnt. Andere onderdelen kunnen niet starten, projectleden moeten wachten en verliezen hun focus. De prioriteit verschuift naar andere werkzaamheden, waardoor het project nóg meer vertraagd. Dit moet je zien te voorkomen, maar hoe realiseer je dat?

Er zijn vier mogelijke oplossingen:

 1. Blijf gefocust op je (kritieke) project pad
  Elke taak is belangrijk, maar slechts enkele taken zijn kritiek en hebben direct invloed op de einddatum van het project. Als een taak op het kritieke pad te laat wordt voltooid, heeft het hele project vertraging. Door het kritieke pad steeds voor ogen te houden en vast te leggen in je planning, is het makkelijker om prioriteiten te stellen en effectief met hulpmiddelen te schuiven.

 

 1. Wees realistisch tijdens het maken van je planning
  Bouw voldoende ruimte in de planning, in ieder project gebeuren altijd onverwachte zaken. Het geeft je de ruimte om taken te vertragen en/of te versnellen, zonder dat de rest van het project stagneert of zelf stil komt te liggen. Een project valt of staat met de juiste planning, zorg dus dat deze realistisch is én dat je je aan de planning houdt.

 

 1. Versnellen? Pak het kritieke pad aan
  Wil je het proces versnellen? Dan moet je de taken op het kritieke pad efficiënt aanpakken. Zet meer mensen aan het werk of schakel desnoods extra partijen in om de taken op het kritieke pad zo snel mogelijk te voltooien. Dit is de enige manier om de oplevering van het gehele project te versnellen. Taken die niet op het kritieke pad liggen, kunnen het project namelijk niet versnellen en lossen je vertragingen dus ook niet op.

 

 1. Blijf je planning analyseren
  Herijk je planning regelmatig door te kijken of de planning nog wel aansluit op de werkzaamheden. Was de oorspronkelijke planning juist? Voldeed deze écht aan alle eisen en werken we nog op schema? Vraag je af of je met de kennis die je hebt opgedaan, het niet verstandiger is om actie te ondernemen en de planning te wijzigen.

Komen bovenstaande tips te laat, dan hebben we nog een laatste redmiddel: bespreek (op tijd) met jouw opdrachtgever in hoeverre sommige projectonderdelen weggelaten kunnen worden, zonder dat dit ten koste gaat van het totale projectresultaat. Er kan zomaar iets mogelijk zijn, waardoor de schade uiteindelijk meevalt.

 

Wij zijn benieuwd, ken jij jouw kritieke pad?

 

Raymond Minneboo
Raymond Minneboo

""

Neem zelf contact op

06 13 99 14 00

laat je terugbellen door

Raymond Minneboo

4 tips om je project op schema te houden

Door Raymond Minneboo op

Hoe houd ik mijn project op schema? Een vraag waar veel projectleiders mee worstelen. En dat is niet zo vreemd, de gevolgen van een vertraagd project kunnen desastreus zijn. Wij geven daarom tips om je proje...

Lees verder